Δραστηριότητα - Ομιλίες
AddThis Social Bookmark Button

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ

Του Γιώργου Νούτσου

Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας

Ο Δήμος Γρεβενών με τη σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την κοινωνική συνιστώσα της αναπτυξιακής του πολιτικής.Με το σημερινό μας θέμα αποδεικνύεται ο δυναμισμός μιας δημοτικής επιχείρησης, της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ και η παρεμβατικότητα της σε καίρια όσο και ευαίσθητα ζητήματα της κοινωνίας μας.Μέσα από τις πολυθεματικές παρουσιάσεις θα δούμε ανθρώπους που μοχθούν και συνεισφέρουν σε κοινωνικές ομάδες που θέλουν και χρειάζονται την πολύπλευρη στήριξη μας. Οι ΟΤΑ οφείλουν να ενσωματώνονται στην αλυσίδα παραγωγής δημοσίων πολιτικών κοινωνικού χαρακτήρα.Με ξεκάθαρο οργανωτικό σχεδιασμό των κοινωνικών τους δομών και σαφέστατη προοπτική κοινωνικής πολιτικής.

Στόχος η κοινωνική ενσωμάτωση και η απρόσκοπτη είσοδος στην αγορά εργασίας.

Αντίπαλος: ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Κοινωνικός αποκλεισμός που δεν περιορίζεται μόνο στα στενά όρια συγκεκριμένων στερήσεων, αλλά κυρίως στην προβληματική πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, στη συσσώρευση κοινωνικών διακρίσεων, στην αποκοπή από τις ποικίλες εκδηλώσεις του κοινωνικού σώματος.Η Τ.Αυτοδ. προωθεί τη ενεργοποίηση προσωπικού ειδικευμένου σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Περισσότερα...

 
Δραστηριότητα - Ομιλίες
AddThis Social Bookmark Button

ΟΦΕΛΗ, ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ & ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Του Γιώργου Νούτσου

Κυρίες και κύριοι,  

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή, εξαιρετικά επίκαιρη ημερίδα. Μόλις πριν τρεις ημέρες τιμήσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αναλογιστήκαμε όλοι μας τις ευθύνες που έχουμε και μάλιστα εμείς εδώ στην πόλη μας -πλαισιωμένοι από τους μικρούς μαθητές των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Θα ήθελα να σας θυμίσω τα προχθεσινά λόγια του Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Σήμερα, ακόμη και οι πλέον δύσπιστες φωνές συμφωνούν πλέον στην ανάγκη της ανάληψης συγκεκριμένων, αποτελεσματικών δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η υπόθεση μας αφορά όλους: Παγκόσμιους και υπερεθνικούς φορείς, εθνικές Κυβερνήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κοινωνία των πολιτών. Η συνειδητοποίηση του κατεπείγοντος είναι δεδομένη. Ζητούμενο πλέον είναι η ενεργή αντιμετώπιση…

.…. Σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τη ριζική αλλαγή νοοτροπιών και πρακτικών, που δεν ανταποκρίνονται πλέον στις απαιτήσεις των καιρών, οι ενεργοί πολίτες μας δείχνουν το δρόμο. Οι απαιτήσεις των πολιτών, η έμπρακτη απόδειξη ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να δράσουν ενεργά για την προστασία του φυσικού, είναι σημαντική πηγή αισιοδοξίας».

Περισσότερα...

 
Δραστηριότητα - Ομιλίες
AddThis Social Bookmark Button

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΘΕΟΔ. ΖΙΑΚΑ

Του Γιώργου Νούτσου

 Από το 1821 και μετά στη Γρεβενιώτικη Πίνδο και στη Δυτ. Μακεδονία κυριάρχησαν οι Ζιακαίοι, που απροσκύνητοι και ολομόναχοι έδωσαν μάχες ομηρικές, με πρώτο τον Γιαννούλα Ζιάκα. Πήραν μέρος στη μάχη του Μεσσολογγίου και διέσπειραν τη δράση τους σ όλη τη Δ. Μακεδονία. Ο Θεόδωρος Ζιάκας, που διαδέχτηκε μετά τον δολοφονία του τον Γέρο Ζιάκα, κατέστησε το Σπήλαιο προπύργιο των επαναστατών, σκορπώντας φόβο και τρόμο στους Τουρκαλβανούς.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης του Ζιάκα το 1854 και τον Καπετάν Θεόδωρο Ζιάκα, κορυφή της ιστορικής οικογένειας των Ζιακαίων, αποδίδουν την οφειλόμενη τιμή στην ιστορική μας παράδοση.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι στο διάστημα από την Άλωση της Πόλης το 1453 μέχρι και την εθνεγερσία του 1821 πραγματοποιούνταν σε συχνά διαστήματα, πάνω κάτω μισού αιώνα, ελληνικα επαναστατικά κινήματα κατά των Τούρκων, που δυστυχώς καταπνίγηκαν όλα στο αίμα, αποδεκατίζοντας τον ελληνικό πληθυσμό, τότε κατανοεί πολύ ξεκάθαρα ποια είναι η συμβολή της αρματολικής οικογένειας των Ζιακαίων από το Μαυρονόρος Γρεβενών και των παλικαριών τους, στην απελευθέρωση του γένους μας από τον τουρκικό ζυγό.

Σήμερα κοντά μας βρίσκεται ο Πρόεδρος της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. «Ο Ανεξάντλητος και καινοτόμος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΡΤΖΟΣ»

Έτσι χαρακτηρίζει τον κύριο ομιλητή μας σήμερα, ο Καθηγητής Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας κ. ΣΤΑΘΗΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ.

Τον Νίκο Μέρτζο που από τις μαχητικές σελίδες του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΟΡΡΑ μέχρι σήμερα, δεν έπαυσε να δίνει τον αγώνα του. Με πιο πρόσφατο το έργο του για τη ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ.

Η προτομή του Θεοδώρου Ζιάκα στην κεντρική πλατεία, το πορτραίτο του στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών αποτελούν διαρκείς υπομνήσεις για την ανάγκη να γνωρίζουμε τους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοι μας. Κι αυτό να μην είναι μια ξηρή  «εγκυκλοπαιδική» γνώση, αλλά πηγή από την οποία να αρδεύουμε για το κοινό μας χρέος προς τον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 
Περισσότερα Άρθρα...
Επιλογές