Δραστηριότητα - Ομιλίες
AddThis Social Bookmark Button

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ

Του Γιώργου Νούτσου

Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας

Ο Δήμος Γρεβενών με τη σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την κοινωνική συνιστώσα της αναπτυξιακής του πολιτικής.Με το σημερινό μας θέμα αποδεικνύεται ο δυναμισμός μιας δημοτικής επιχείρησης, της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ και η παρεμβατικότητα της σε καίρια όσο και ευαίσθητα ζητήματα της κοινωνίας μας.Μέσα από τις πολυθεματικές παρουσιάσεις θα δούμε ανθρώπους που μοχθούν και συνεισφέρουν σε κοινωνικές ομάδες που θέλουν και χρειάζονται την πολύπλευρη στήριξη μας. Οι ΟΤΑ οφείλουν να ενσωματώνονται στην αλυσίδα παραγωγής δημοσίων πολιτικών κοινωνικού χαρακτήρα.Με ξεκάθαρο οργανωτικό σχεδιασμό των κοινωνικών τους δομών και σαφέστατη προοπτική κοινωνικής πολιτικής.

Στόχος η κοινωνική ενσωμάτωση και η απρόσκοπτη είσοδος στην αγορά εργασίας.

Αντίπαλος: ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Κοινωνικός αποκλεισμός που δεν περιορίζεται μόνο στα στενά όρια συγκεκριμένων στερήσεων, αλλά κυρίως στην προβληματική πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, στη συσσώρευση κοινωνικών διακρίσεων, στην αποκοπή από τις ποικίλες εκδηλώσεις του κοινωνικού σώματος.Η Τ.Αυτοδ. προωθεί τη ενεργοποίηση προσωπικού ειδικευμένου σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

 

Έχει επισημανθεί από σχετικές αναλύσεις η αδήριτη ανάγκη δημιουργίας δομών όπου Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και κοινωνιολόγοι εξειδικευμένοι σε θέματα απεξάρτησης, συμβουλευτικής, μαθησιακών προβλημάτων κ.λπ. νοσηλευτές, βρεφονηπιοκόμοι και νηπιαγωγοί, ενδεχομένως γιατροί, κυρίως παθολόγοι και γενικής ιατρικής αλλά και ψυχίατροι, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές κ.λπ. θα συνδράμουν ουσιαστικά στην ενσωμάτωση των ατόμων με ειδικές δεξιότητες.

Κρινόμαστε όλοι μας ανάλογα με το βαθμό που ενεργοποιούμε εργαλεία και ποιοτικές πολιτικές υπέρ των ΑΜΕΑ.

Σαν παραδείγματα εφαρμοσμένων πολιτικών που οφείλουμε σαν Τ.Α. να ενισχύσουμε ή να προωθήσουμε, θα μπορούσα να αναφέρω τα παρακάτω: 

  • Δημιουργία Εργαστηρίων Προστατευμένης Εργασίας
  • Αξιοποίηση εξειδικευμένων τεχνολογιών για την εξασφάλιση πρόσβασης σε εφαρμογές και υπηρεσίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας από ΑΜΕΑ.
  • Εξασφάλιση υποδομής για την κυκλοφορία και την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και κέντρα ψυχαγωγίας
  • Συνεργασία και συνεχή στήριξη των φορέων που έχουν αποστολή την αποκατάσταση ΑΜΕΑ
  • Διευκόλυνση πρόσβασης στην τέχνη και τον πολιτισμό και σε κάθε φύσεως πρωτοβουλίες που συνεισφέρουν στην κοινή μας παιδεία.

Ο Δήμος Γρεβενών στάθηκε πρωτοπόρος στην κατεύθυνση αυτή. Τόσο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, όσο και της σημερινής πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις, που στηρίχτηκαν απ όλους ανεξαίρετα τους δημοτικούς συμβούλους και που κατέστησαν ως πρώτιστη προτεραιότητά μας, την ουσιαστική στήριξη των ΑΜΕΑ και  την κοινωνική τους ενσωμάτωση μέσα από την δια βίου ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, πως στο Δήμο μας σήμερα απασχολούνται αναλογικά πολλοί περισσότεροι συνάνθρωποί μας με ειδικές ικανότητες, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, από οποιονδήποτε ίσως άλλο Δήμο σε όλη την Ελλάδα. Αυτό νομίζω από μόνο του κάτι αποδεικνύει. Το σημαντικότερο όμως είναι άλλο… το ότι αυτά τα παιδιά αποδεικνύονται ισάξιοι εργαζόμενοι με όλους τους άλλους, ξεπερνώντας προβλήματα και υπηρετώντας μέσα από τη θέση τους τη λειτουργία του Δήμου και την καθημερινότητα του πολίτη. Θέλω από το βήμα αυτό να τους ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά γι αυτή τους την προσφορά.

Παράλληλα έχουμε αναπτύξει, αξιοποιώντας συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΕ και Ελλάδας, αξιόλογες υποδομές φιλοξενίας αλλά και εκπαίδευσης ΑΜΕΑ, που χάρη στην αγάπη, τη διάθεση για προσφορά και το απίστευτο μεράκι των εργαζομένων σ αυτές, κάνουν πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη και την ενσωμάτωση τους στην πραγματική ζωή.

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Κατάρτισης αλλά και το Ειδικό Σχολείο με τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα δίνουν εφόδια, αναπτύσσουν ικανότητες, παράγουν τελικά πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πιστεύω πως με τη κατασκευή και παράδοση σε σύντομο χρόνο των νέων αιθουσών για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου, θα δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν την αξιέπαινη προσπάθειά τους σ ένα πολύ καλύτερο και ποιοτικότερο μαθησιακό περιβάλλον.

Όλα όσα ανέφερα παραπάνω παρ΄ ότι είναι σημαντικά, εμάς δεν μας αρκούν. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, με την ίδια όρεξη, με την ίδια αγάπη. Θα ήθελα να κλείσω με μια πρόσφατη εντύπωση, που έχει να κάνει με τις πραγματικές, με τις εντυπωσιακές θα έλεγα ικανότητες των παιδιών αυτών.

Είχα την ευκαιρία πρόσφατα να επισκεφθώ δύο καταπληκτικές εκθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Λαδά, από το ΚΔΑΠ και το ΕΕΕΚ και όπου παρουσιάστηκαν οι δημιουργίες των παιδιών. Ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα, όπως και όλοι όσοι είχαν την τύχη να τις επισκεφτούν.

Παρουσιάστηκαν εξαίρετες δημιουργίες των παιδιών από την συμμετοχή τους στα εργαστήρια ζωγραφικής και κηπουρικής..

Που πραγματικά μας έδειξαν με τρόπο περίτρανο τις πραγματικές τους δυνατότητες.Εκεί είδα εφαρμοσμένη και απτή την πολιτική που συζητάμε σήμερα.Και θα την εστίαζα σε τρία σημεία

  • Στελέχη με ευαισθησία και κατάρτιση
  • Δημιουργικότητα & πάθος
  • Στήριξη από τους φορείς που εποπτεύουν

Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να ανθίσουν και να φέρουν καρπούς.

Η Τ.Α. θα κάνει το χρέος της. Και θέλει κοντά της όλους  τους πολίτες για το κτίσιμο μιας διαφορετικής σχέσης.

Σας ευχαριστώ.

 
Επιλογές