Δραστηριότητα - Ομιλίες
AddThis Social Bookmark Button

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΘΕΟΔ. ΖΙΑΚΑ

Του Γιώργου Νούτσου

 Από το 1821 και μετά στη Γρεβενιώτικη Πίνδο και στη Δυτ. Μακεδονία κυριάρχησαν οι Ζιακαίοι, που απροσκύνητοι και ολομόναχοι έδωσαν μάχες ομηρικές, με πρώτο τον Γιαννούλα Ζιάκα. Πήραν μέρος στη μάχη του Μεσσολογγίου και διέσπειραν τη δράση τους σ όλη τη Δ. Μακεδονία. Ο Θεόδωρος Ζιάκας, που διαδέχτηκε μετά τον δολοφονία του τον Γέρο Ζιάκα, κατέστησε το Σπήλαιο προπύργιο των επαναστατών, σκορπώντας φόβο και τρόμο στους Τουρκαλβανούς.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης του Ζιάκα το 1854 και τον Καπετάν Θεόδωρο Ζιάκα, κορυφή της ιστορικής οικογένειας των Ζιακαίων, αποδίδουν την οφειλόμενη τιμή στην ιστορική μας παράδοση.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι στο διάστημα από την Άλωση της Πόλης το 1453 μέχρι και την εθνεγερσία του 1821 πραγματοποιούνταν σε συχνά διαστήματα, πάνω κάτω μισού αιώνα, ελληνικα επαναστατικά κινήματα κατά των Τούρκων, που δυστυχώς καταπνίγηκαν όλα στο αίμα, αποδεκατίζοντας τον ελληνικό πληθυσμό, τότε κατανοεί πολύ ξεκάθαρα ποια είναι η συμβολή της αρματολικής οικογένειας των Ζιακαίων από το Μαυρονόρος Γρεβενών και των παλικαριών τους, στην απελευθέρωση του γένους μας από τον τουρκικό ζυγό.

Σήμερα κοντά μας βρίσκεται ο Πρόεδρος της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. «Ο Ανεξάντλητος και καινοτόμος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΡΤΖΟΣ»

Έτσι χαρακτηρίζει τον κύριο ομιλητή μας σήμερα, ο Καθηγητής Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας κ. ΣΤΑΘΗΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ.

Τον Νίκο Μέρτζο που από τις μαχητικές σελίδες του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΟΡΡΑ μέχρι σήμερα, δεν έπαυσε να δίνει τον αγώνα του. Με πιο πρόσφατο το έργο του για τη ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ.

Η προτομή του Θεοδώρου Ζιάκα στην κεντρική πλατεία, το πορτραίτο του στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών αποτελούν διαρκείς υπομνήσεις για την ανάγκη να γνωρίζουμε τους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοι μας. Κι αυτό να μην είναι μια ξηρή  «εγκυκλοπαιδική» γνώση, αλλά πηγή από την οποία να αρδεύουμε για το κοινό μας χρέος προς τον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 
Επιλογές