Δραστηριότητα - Συνεντεύξεις
AddThis Social Bookmark Button

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2007

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσω με λόγια απλά και κατανοητά το έργο το οποίο επιτελέσαμε στον πρώτο χρόνο διαχείρισης των Δημοτικών πραγμάτων.Οι λόγοι για τους οποίους επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε με τους συμπολίτες μας, μέσα από μια συνέντευξη τύπου όπως αυτή, θεωρώ πως είναι κατανοητοί και απόλυτα ευδιάκριτοι…Πιστοί στη δέσμευσή μας για μια πολιτική ανοιχτών θυρών, εγκαινιάζοντας με τους συνδημότες μας σχέσεις αμοιβαιότητας και εμπιστοσύνης, επιζητώντας τον ουσιαστικό και αποτελεσματικό διάλογο, είμαστε σήμερα εδώ, τόσο για να σας καταθέσουμε το τι πράξαμε ένα χρόνο τώρα, όσο και για να σας δώσουμε την ευκαιρία να θέσετε ερωτήματα ή να ζητήσετε διευκρινήσεις για θέματα, που απασχολούν τους πολίτες και που βέβαια εσείς, πολύ καλά, ως δημοσιογράφοι, γνωρίζετε...

 

Ζητούμενο για μας είναι ένα και μόνο…η σωστή και πέρα από σκοπιμότητες πληροφόρηση, όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, που ενδιαφέρονται και αγωνιούν για την πορεία του τόπου που επέλεξαν να ζήσουν και να δημιουργήσουν.

Πριν μπω στην ουσία της τοποθέτησής μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους στενούς μου συνεργάτες, τους αντιδημάρχους, τον πρόεδρο του Δ.Σ., τους δημοτικούς συμβούλους, τους προέδρους των Τ.Σ. αλλά και όλους ανεξαίρετα τους εργαζομένους για τη διάθεση συνεργασίας και προσφοράς την οποία επιδεικνύουν. Πιστεύω συμφωνείτε μαζί μου, πως για να αντιμετωπιστούν τα πολλά και δύσκολα προβλήματα ενός Δήμου δεν αρκεί η όρεξη, η ικανότητα και το ενδιαφέρον μόνο του Δημάρχου. Κοινή είναι η πορεία, κοινή η στόχευση, κοινή η συμμετοχή στο αποτέλεσμα. Και πάλι λοιπόν, θερμά τους ευχαριστώ.

ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ

 1. 1.        ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Το πρώτο πράγμα που κληθήκαμε να πράξουμε από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, ήταν να καταστήσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών του πιο αποτελεσματική. Έτσι συνεργαστήκαμε με τους εργαζόμενους, εμπιστευτήκαμε τις γνώσεις και τις δυνατότητές τους, βελτιώσαμε τις υποδομές, εκσυγχρονίσαμε και ανανεώσαμε τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, υιοθετήσαμε νέες δομές δράσεις.

Στην πιλοτική εφαρμογή του Εθνικού Δημοτολογίου ο Δήμος μας απέσπασε τα συγχαρητήρια του αρμόδιου υπουργού, κου Νάκου, για τις μέχρι τότε επιδόσεις του - πράγμα που μεγιστοποιεί την ευθύνη μας για ανάλογη συνέχεια - ενώ με το πρωτοποριακό πρόγραμμα εξυπηρέτησης του Πολίτη ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ και το γνωστό πλέον νούμερο 15324, δόθηκε ένα οριστικό τέλος στην πελατειακή πολιτική. Ο Πολίτης πλέον δεν μπλέκει στα γρανάζια μιας βραδυπορούσας γραφειοκρατίας. Ούτε χάνει τον πολύτιμο χρόνο του επισκεπτόμενος το Δημαρχείο. Ο πολίτης τυγχάνει σεβασμού, το αίτημα του καταγράφεται, απαντάται και σε εύλογο χρόνο επιλύεται. Κι όλα αυτά με την ουσιαστική και αυτόματη ενεργοποίηση της διοικητικής μηχανής του Δήμου…κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε ουτοπικό και απραγματοποίητο.  Επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό να σημειώσω, πως παρά την εντυπωσιακή βελτίωση δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Προτεραιότητά μας εξακολουθεί να παραμένει ο ακόμα πιο ικανοποιημένος πολίτης και η ακόμα πιο άμεση ανταπόκριση στο πρόβλημά του με υπομονή, πραγματικό ενδιαφέρον, αντικειμενικότητα και δικαιοσύνη.

 1. 2.        ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Στα πλαίσια της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης από το Δήμο Γρεβενών,  αναλήφθηκαν νέες πρωτοβουλίες.

 • Συστήσαμε το άτυπο Συμβούλιο των Επαγγελματικών Φορέων του Δήμου μας.
 • Προχωρήσαμε και σύντομα ολοκληρώνουμε τα πρώτα προγράμματα αστικής ανάπτυξης σε ολόκληρο το Δήμο.
 • Διευθετήσαμε οριστικά το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, με τη μετάταξή τους από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις στο Δήμο Γρεβενών,  κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο μια εκκρεμότητα, που για πολλά χρόνια ταλάνισε τόσο τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους.Ανακουφίσαμε οικονομικά τις πολύτεκνες οικογένειες μειώνοντας κατά 50% τα δημοτικά τέλη.
 • Υλοποιήσαμε προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για δεκάδες συνδημότες μας, ενώ την ώρα αυτή άλλοι 21 παλεύουν για την επιβίωση και το μεροκάματο μέσα από το πρόγραμμα μερικής απασχόλησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ζητήσαμε και προσφέραμε χωρίς κόστος τη δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο στις νέες και στους νέους, περιμετρικά του Δημαρχείου και σε απόσταση περίπου τριακοσίων μέτρων. Στόχος μας είναι σύντομα να επεκτείνουμε την κάλυψη στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, ώστε όλο και περισσότεροι να ωφεληθούν από τη χρήση αυτής της σύγχρονης και πρωτοποριακής υπηρεσίας μας.
 • Δημιουργήσαμε, όπως άλλωστε είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά το Γραφείο του Αγρότη. Πιστεύω πως μέσα στις επόμενες μέρες κι αφού ολοκληρωθούν οι τελευταίες ενέργειες για τον εξοπλισμό του, θα μπορεί πλέον ανεμπόδιστα να παρέχει τις υπηρεσίες του στους αγρότες μας, συμβουλεύοντας, πληροφορώντας και ποικιλότροπα αξιοποιώντας την εξειδικευμένη πάνω στα αγροτικά ζητήματα επιστημονική γνώση.
 1. 3.         ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 Η καθημερινότητα του πολίτη υπήρξε και εξακολουθεί να είναι για μας το μεγάλο στοίχημα. Ένα στοίχημα, που δείχνουμε σιγά σιγά να κερδίζουμε…

 • Για να δώσουμε λύση στο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της πόλης μας, το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση, προχωρήσαμε στην ανάθεση από την πρώτη κιόλας στιγμή, της Μελέτης Ελεγχόμενης Στάθμευσης και της Κυκλοφοριακής Μελέτης. Και οι δύο έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η Ελεγχόμενη Στάθμευση εφαρμόζεται με συνέπεια, λειτουργεί παρά τα προβλήματα ικανοποιητικά, ενώ τα θετικά της αποτελέσματα είναι ήδη φανερά. Ο επισκέπτης, ο πελάτης, ο κάτοικος του κέντρου σίγουρα εξυπηρετούνται καλύτερα από πριν. Η τραγική εικόνα του κεντρικότερου δρόμου της πόλης μας, της Κ. Ταλιαδούρη, με τα διπλοπαρκαρίσματα τείνει να εξαλειφθεί. Έχουμε βέβαια ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για την οριστική λύση του προβλήματος κι αυτή δεν είναι άλλη από τη δημιουργία υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης, λύση στην οποία και θα αναφερθώ πιο κάτω.
 • Ένας άλλος τομέας για τον οποίο δίνεται καθημερινά μάχη πραγματική είναι η καθαριότητα και το πράσινο. Ο αντιδήμαρχος κος Φαρμάκης δίνει από το περίσσευμα της ψυχής του αν αναλογιστείτε, πως έχει να αντιπαλέψει όχι μόνο την έλλειψη του προσωπικού ή των μέσων, αλλά και την ακατανόητη και απαράδεκτη συμπεριφορά συνδημοτών μας, που χωρίς να σέβονται τίποτα και κανέναν πετάνε ασύστολα σκουπίδια έξω από τους κάδους, σπάνε ή καίνε κάδους, ρίχνουν τα μπάζα και ότι άλλο μπορεί να χωρέσει ο νους σας σε ρέματα, δρόμους ή όπου αλλού τους βολέψει, βάφουν ιδιωτικά και δημόσια κτίρια, σπάνε ή κόβουν με πριόνι δέντρα, ασχημονούν παντοιοτρόπως. Για όλους αυτούς, τους λίγους ίσως, αλλά υπαρκτούς, θέλω να επισημάνω πως θα λειτουργήσουμε χωρίς την παραμικρή ανοχή και θέλω αυτό να το βάλουν καλά στο μυαλό τους.

 Εμείς όμως δεν σταματάμε εκεί. Προχωράμε..

- Προμηθευτήκαμε πάνω από 140 μεγάλους κάδους απορριμμάτων καλύπτοντας ανάγκες τόσο των χωριών όσο και της πόλης.

- Θέσαμε σε κυκλοφορία νέα απορριμματοφόρα, ενώ για πρώτη φορά η περισυλλογή των σκουπιδιών γίνεται 3 φορές ημερησίως στο κέντρο της πόλης και 2 φορές περιφερειακά.

- Σε ένα περίπου μήνα δημοπρατείται ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που χρηματοδοτείται από τον Διαδημοτικό ΘΗΣΕΑ, προυπολογισμού 550.000 ευρώ, ανακουφίζοντας οριστικά τους Δήμους και τις Κοινότητες του Νομού μας από την ανάγκη των καθημερινών δρομολογίων στο σταθμό της Σιάτιστας.

- Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και άμεσα προχωράμε στην προμήθεια ενός νέου 10τονου βυτιοφόρου οχήματος, που μαζί με το υπάρχον θα συμβάλλουν τα μέγιστα στη διατήρηση της πόλης και των χωριών μας καθαρών.

- Τέλος, ολοκληρώσαμε τη μελέτη και σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ γύρω στο φθινόπωρο ξεκινούμε πιλοτικά στην πόλη μας την ολοκληρωμένη εφαρμογή της Ανακύκλωσης όχι μόνο του χαρτιού, αλλά και του αλουμινίου, του πλαστικού και του γυαλιού.

4.  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

 Στο θέμα των υποδομών καταβάλλεται ήδη μια τεράστια προσπάθεια. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν να προετοιμάσουμε το Δήμο μας και να τον καταστήσουμε ικανό να διαχειριστεί τα οφέλη της 4ης προγραμματικής περιόδου.Αναλάβαμε λοιπόν από κοινού, όλοι σχεδόν οι ΟΤΑ του Νομού μας, μια πρωτοποριακή πανελλαδικά πρωτοβουλία και κάνοντας χρήση πόρων του Διαδημοτικού ΘΗΣΕΑ, ύψους 136.000 ευρώ, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Συστήματος ISO, αποκτώντας έτσι άμεσα την ιδιότητα του Τελικού δικαιούχου και βέβαια το δικαίωμα ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ 2007-2013.Συνεχίσαμε όσα έργα βρήκαμε ημιτελή από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή αξιοποιώντας πόρους του 3ου ΠΕΠ και ολοκληρώνοντας με γρήγορους ρυθμούς την εκτέλεσή τους, ενώ παράλληλα δημοπρατήσαμε καινούργια έργα, κάνοντας χρήση πόρων της ετήσιας ΣΑΤΑ, που είχαμε στη διάθεσή μας.

 Πνευματικό Κέντρο με 1.500.000,

Ανάπλαση Εισόδου Πόλης με 850.000,

Οικιστική Ανάπλαση Μερά με 1.500.000,

Δεξαμενές σε Ελεύθερο, Φελλί, Μ. Σειρήνι και Αμυγδαλιές με 2.000.000,

Μικροί Βιολογικοί Καθαρισμοί σε Αμυγδαλιές, Μυρσίνα, Αγ. Θεοδώρους και Φελλί με 1.500.000,

Ανάπλαση Παλιών Νεκροταφείων με 102.000,

Διαμόρφωση της οδού Π. Μελά με 110.000,

Αναπλάσεις νεκροταφείων και Δημοτ. Κτιρίων Τ.Δ. καθώς και οικιστικές αναβαθμίσεις Τ.Δ. με 814.000 ευρώ.

Συνολική δαπάνη εκτελούμενων σήμερα έργων 8.276.000 ευρώ.

Παράλληλα, με συντονισμένες ενέργειες Δήμου, Νομαρχίας και φυσικά την καταλυτική παρέμβαση του βουλευτή του Νομού μας και υπουργού, δίνεται επιτέλους 12 χρόνια μετά, λύση στο άγος της Μετεγκατάστασης των σεισμοπλήκτων οικισμών, Καλοχίου, Μεσολάκκου και Καλαμιτσίου, με την εγκατάσταση εργολάβου και την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία των υποδομών του νέου υποδειγματικού οικισμού.

Σε στενή συνεργασία επίσης με τον κο Φώλια, εντάξαμε στο ΕΠΑΔΥΜ σειρά έργων, που ήδη αρχίζουν και δημοπρατούνται και τα οποία μέσα από την ολοκλήρωσή τους θα βοηθήσουν σημαντικά στην αλλαγή της εικόνας της πόλης και των Τ.Δ.

Προχωράμε έτσι σύντομα…

 • Στην κατασκευή του δρόμου προς τον τάφο του εθνομάρτυρα Αιμιλιανού με 250.000 ευρώ.
 • Στην ολοκλήρωση και αποπληρωμή του Σχεδίου πόλης με 500.000 ευρώ.
 • Στην αγορά τόσο του οικοπέδου της Εθνικής όσο και της ιδιοκτησίας μέσα στην Πλ. Ελευθερίας με 2.300.000 ευρώ.
 • Στην επέκταση και συντήρηση των νέων νεκροταφείων καθώς και ολοκλήρωση της εκκλησίας που υπάρχει εκεί με 700.000 ευρώ.
 • Στην κατασκευή άλλων 2 νέων εκκλησιών, μία στις Εργατικές και μια στο Μερά, με 600.000 ευρώ
 • Στην αποπληρωμή της μελέτης ύδρευσης και του Βιολογικού με 3.460.000 ευρώ.
 • Στην κατασκευή νέου δρόμου προς το Νοσοκομείο με 300.000 ευρώ
 • Στην ασφαλτόστρωση του δρόμου προς τις Αμυγδαλιές με 420.000 ευρώ
 • Στην αναβάθμιση του Αμαξοστάσιου του Δήμου Γρεβενών με 300.000 ευρώ
 • Στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε άλλα 5 χωριά του Δήμου μας με 150.000 ευρώ
 • Και τέλος στην ολοκλήρωση της παλιάς οδού προς Μ. Σειρήνι με 250.000 ευρώ.

Συνολικός προυπολογισμός ενταχθέντων έργων στο ΕΠΑΔΥΜ 7.930.000 ευρώ.

Βέβαια οφείλω εδώ να ομολογήσω πως δεν αφήσαμε ανέγγιχτους και τους πόρους του Διαδημοτικού ΘΗΣΕΑ.

 • Όπως έχω ήδη αναφέρει πιο πάνω, άμεσα δημοπρατείται ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με 550.000 ευρώ.
 • Παράλληλα προχωράμε στην αγορά 4 νέων μηχανημάτων απόλυτα αναγκαίων για την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου μας. 2 εκχιονιστικά, 1 ανυψωτικό μηχάνημα κι ένα νέο βυτιοφόρο όχημα προυπολογισμού 490.000 ευρώ θα προστεθούν άμεσα στη δύναμή μας.
 • Η χρηματοδότηση του δρόμου Μικρό Σειρήνι – Ελεύθερο  - Άγιος Γεώργιος με το ποσό των 360.000 ευρώ είναι μια ακόμα επιτυχία μας, όπως και η αποπληρωμή των νέων Σφαγείων με 1.000.000 ευρώ.

Συνολικός πρυπολογισμός έργων του Διαδημοτικού ΘΗΣΕΑ 2.550.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ τράβηξε και αυτό την προσοχή μας. Σε στενή συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επιτεύχθηκε η ένταξη σ αυτό, άλλων 3 σημαντικών έργων υποδομής, όπως είναι η κατασκευή των οδών που θα ενώνουν …

 • Αμυγδαλιές – Ροδιά με 850.000 ευρώ,
 • Ροδιά – Λειψι με 850.000 και
 • Αμυγδαλιές – Κριθαράκια με 300.000 ευρώ.

 Έργα που δημοπρατήθηκαν και σύντομα ξεκινά η κατασκευή τους.

Στόχος μας είναι στην 6η Σύνοδο της επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΙΝΔΟΣ να εντάξουμε άλλο ένα σημαντικό έργο οδοποιίας, αυτό της οδού Αγ. Θεόδωροι – Δεσπότης, η μελέτη του οποίου είναι ώριμη, προυπολογισμού 1.200.000 ευρώ.

Συνολικός προυπολογισμός έργων ΠΙΝΔΟΣ 2.000.000 ευρώ.

Βέβαια την μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί να την αποτελεί η διεκδίκηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Εμείς έχοντας αντιληφθεί αυτή την αναγκαιότητα προχωράμε με συνέπεια στην ωρίμανση μεγάλων έργων, που θα αλλάξουν ριζικά της εικόνα του Δήμου μας και θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Ήδη προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και σύντομα ολοκληρώνονται μελέτες προυπολογισμού άνω του 1.500.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενες από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

 • Μελέτη αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης τόσο της πόλης όσο και των Τ.Δ.
 • Μελέτη οικιστικής ανάπλασης πόλης και χωριών
 • Μελέτη ανάπλασης παραποτάμιων περιοχών Γρεβενίτη και δοξανίτη
 • Μελέτη επέκτασης υπαίθριου θεάτρου / Ανάδειξης και αξιοποίησης άλσους Θεοδωρίδη.
 • Μελέτη μικρών βιολογικών καθαρισμών για τα εναπομείναντα χωριά
 • Μελέτη νέας Λαικής Αγοράς
 • Πρωτοποριακή μελέτη για αυτόματο - πνευματικό σύστημα αποκομμιδής απορριμμάτων, η πρώτη που συντάσσεται και πρόκειται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, που θα εντυπωσιάσει και θα ξεχωρίσει.

Στόχος μας είναι και θα το παλέψουμε αυτό με όλες μας τις δυνάμεις, όλες οι παραπάνω μελέτες κι όσες άλλες ήδη υπάρχουν στα συρτάρια μας, να επιλεγούν και να ενταχθούν τελικά στα μέτρα της 4ης προγραμματικής περιόδου, που όπως όλα δείχνουν, θα αρχίσουν να τρέχουν γύρω στον Ιούνιο. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει στο δήμο μας αν αρχίσει η υλοποίηση έργων ο προυπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 60.000.000 ευρώ.

Ένα άλλο πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους συμπολίτες μας είναι αυτό της ολοκλήρωσης του Σχεδίου Πόλης. Τη χρονιά που πέρασε έγιναν σημαντικά βήματα, μένουν όμως ακόμα να γίνουν αρκετά. Την επόμενη εβδομάδα γίνεται η τελευταία ανάρτηση, ενώ υπολογίζουμε πως γύρω στα τέλη Ιουνίου θα καταστεί δυνατή η κύρωσή του από το Νομάρχη. Θα είμαι ευτυχής αν προς το τέλος του χρόνου καταφέρουμε να εκδοθούν οι πρώτες οικοδομικές άδειες.

5.  ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με τα πενιχρά οικονομικά μας μέσα ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Γρεβενών πάλεψε και θεωρώ πως πέτυχε πολλά.

 Στήριξε οικονομικά τα Ανακατωσάρια με 75.000 ευρώ, όπως επίσης και τη δράση όλων σχεδόν των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας, ενώ παράλληλα διοργάνωσε σημαντικές λογοτεχνικές βραδιές, εικαστικές εκθέσεις και  παρουσιάσεις βιβλίων.

 Σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, έφερε στα Γρεβενά τη σημαντικότερη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού, τη «Λυσιστράτη», καθώς επίσης και μια ξεχωριστή παράσταση, τη «Μήδεια» σκηνοθετημένη από τον ταλαντούχο αλβανό σκηνοθέτη Mikel Kalemi.

 • Την επιβράβευση των συνδημοτών μας γνώρισαν οι χορευτικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού με τίτλο «Ας κρατήσουν οι χοροί… Τριήμερο ιουλίου εν χορώ», που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον τους για τρεις συνεχόμενες μέρες.
 • Στην προσπάθεια στήριξης και δημιουργίας θεατρικής υποδομής από το ντόπιο δυναμικό μας για μια ακόμα χρονιά χρηματοδοτήσαμε το Δημοτικό μας θέατρο δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης και των χωριών να απολαύσουν μια ευχάριστη κωμωδία, που σκηνοθέτησε ο Νίκος ο  Μπρούφας. Με την ολοκλήρωση του Πνευματικού Κέντρου μπαίνει μπροστά η υλοποίηση του σχεδιασμού μας για τη μετεξέλιξη αυτής της προσπάθειας, τη δημιουργία Θεατρικού Εργαστηρίου και φυσικά το στήσιμο σε επαγγελματικά πρότυπα του Δημοτικής θεατρικής Σκηνής.

Στο πεδίο της εκπαίδευσης και γενικότερα της Παιδείας θεωρώ πως τα πράγματα αργά αλλά σταθερά εξελίσσονται ανοδικά.

 • Στο τέλος του 2008 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι κτιριακές υποδομές του ΤΕΙ, δίνοντας την ευκαιρία στέγασης σ αυτές στο υπάρχον αλλά και στα 2 άλλα τμήματα, που θα περιληφθούν στο μηχανογραφικό του  2009. Καταλαβαίνετε πιστεύω πως η λειτουργία μιας αυτόνομης πλέον Σχολής έχει πολλά να προσφέρει στην τοπική κοινωνία, οικονομία, αναπτυξιακή δυναμική και πολιτισμό. 
 • Στο ίδιο πεδίο προσφοράς κινείται και η δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γρεβενών, που αρχίζει δειλά να κάνει τα πρώτα του βήματα  και που στους μήνες που ακολουθούν αναμένεται να δώσει πνοή και ζωντάνια στη πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την προσέλκυση πλήθους μαθητών απ όλη την Ελλάδα.
 • Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια και παρά τα στενά οικονομικά δεδομένα υπήρξαν παρεμβάσεις καλλωπισμού και συντήρησης σε όλες σχεδόν τις σχολικές μονάδες του Δήμου και φυσικά στους Παιδικούς Σταθμούς.  Σύντομα και μετά από προσωπική μου παρέμβαση στο υφυπουργό Εσωτ. Κο Νάκο, θα έχουμε στα χέρια μας έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που θα μας επιτρέψει να βγάλουμε στον αέρα προκήρυξη διαγωνισμού για την πληρέστερη συντήρηση των σχολείων μας, κλείνοντας έτσι τα εναπομείναντα προβλήματα, προυπολογισμού περίπου 300.000 ευρώ.
 • Θέλω εδώ να κάνω ξεχωριστή αναφορά στο 1ο Δημ. Σχολείο. Στεγάζεται σε ένα πανέμορφης αρχιτεκτονικής κτίριο του 1900 περίπου, με πολλές φθορές από τη χρήση και το χρόνο στο οποίο οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία και προσοχή. Ήδη ολοκληρώνεται μελέτη για την αναπαλαίωσή του, που θα αναδείξει την αρχική του μορφή και θα αποτελέσει ένα πραγματικό πολιτιστικό κόσμημα για την πόλη μας. Στη συνάντησή μου με τον υπουργό παιδείας κο Στυλιανίδη τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης της παραπάνω μελέτης και πολύ σύντομα αναμένεται να  έχουμε θετική εξέλιξη και στο θέμα αυτό.
 • Επιπρόσθετα επιτεύχθηκε να ενταχθεί και ο Δήμος μας σε εκείνους που τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσουν ένα ακόμα καινούργιο σχολείο με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ και φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Παιδείας. Μια ακόμη θετική εξέλιξη στην κατεύθυνση του εμπλουτισμού των εκπαιδευτικών μας υποδομών.

 6.  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 • Με πρόσθετες παρεμβάσεις στο Δημοτικό Στάδιο Γρεβενών ολοκληρώθηκαν οι χώροι των αποδυτηρίων και των λουτρών κάτω από τις νέες κερκίδες για την φιλοξενία της ομάδας του Πυρσού και των φιλοξενούμενων ομάδων.
 • Παράλληλα, έγιναν συντονισμένες κινήσεις για την προώθηση της υλοποίησης της μελέτης ανακατασκευής  του σταδίου, που περιλαμβάνει ολοκλήρωση των κερκίδων και σκέπαστρο, ταρτάν με 6 κουλουαρ για στίβο, φωτισμό και όλα εκείνα που θα καταστήσουν το στάδιο σύγχρονο και λειτουργικό. Ενημερωτικά να πω, πως τέλη Φεβρουαρίου η μελέτη θα κατατεθεί στην Ειδική Γραμματεία των ΣΔΙΤ κι από κει και πέρα θα μπούμε στη διαδικασία της αξιολόγησης και φυσικά της στενής παρακολούθησης εκ μέρους μας ώστε να υπάρξει τελικά θετική έκβαση.
 • Στο κλειστό γυμναστήριο προχωρήσαμε σε αλλαγή της στέγης ενώ το Δημοτικό κολυμβητήριο, για πρώτη ίσως χρονιά λειτουργεί απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα και διακοπές. Στα δύο αυτά κτίρια πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν σοβαρές  παρεμβάσεις συντήρησης και εξοπλισμού, διότι από τη στιγμή που κατασκευάστηκαν δυστυχώς δεν έγινε τίποτα απολύτως. Ήδη σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, έχουμε αποστείλει στη Γ.Γραμματεία Αθλητισμού, Τεχνικά Δελτία με την περιγραφή και το κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων, ύψους 280.000 ευρώ  και περιμένουμε την έγκριση της χρηματοδότησής τους.
 • Άμεσα ξεκινά και σύντομα θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της πίστας αναρρίχησης και της πίστας skateboard στο χώρο μπροστά από το Κολυμβητήριο, δίνοντας έτσι απάντηση στις ανησυχίες αλλά και τα ενδιαφέροντα των μικρότερων φίλων μας.
 • Τέλος να πω, πως άμεσα θα ξεκινήσει η λειτουργία των δύο γηπέδων τέννις.

 Αλλάζοντας στο σημείο αυτό θέμα, θα ήθελα, απευθυνόμενος σε όσους μας παρακολουθούν, να πω, πως η Δημοτική Αρχή όλο αυτό το διάστημα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες. Προσπάθειες, που στόχο έχουν να αξιοποιήσουν κάθε δυνατή πηγή άντλησης πόρων. Ακόμη και για δράσεις που εκ των προτέρων γνωρίζουμε πως δεν είναι επιλέξιμες.

 Η ανάγκη για τη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης, η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου φιλόξενου και αξιοπρεπούς Δημαρχείου είναι επιτακτική. Το 2007 παίρνοντας τα ηνία από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τρέξαμε με ταχύτατους ρυθμούς την προσυμβατική διαδικασία και φέραμε σε διαβούλευση και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρότασή μας. Φάνηκε πως αυτή μας η πρόταση ξάφνιασε, αιφνιδίασε, ίσως και να τρόμαξε κάποιους.

Εμείς, αποδεδειγμένα πιστεύω άνθρωποι του διαλόγου, δεν σταματάμε εδώ. Κατανοούμε τους προβληματισμούς, νιώθουμε την αγωνία, παίρνουμε τα μηνύματα και αναπροσαρμόζουμε την πολιτική μας. Η νέα μας πρόταση λοιπόν, εκεί ακριβώς στοχεύει. Να πείσει, να συσπειρώσει, να προκαλέσει την ομόθυμη και ομόφωνη στήριξη όλων.  Η πολιτική των ΣΔΙΤ σε τέτοιου είδους έργα και παρεμβάσεις είναι, είτε μας αρέσει είτε όχι, μονόδρομος. Η αξιοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων συντελεί σήμερα στη δημιουργία υποδομών στην περιφέρεια σ ένα ποσοστό της τάξης του 20% περίπου… και σκεφτείτε πως είμαστε ακόμα στην αρχή. Το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει και πάλι το επόμενο διάστημα και θέλω για μια ακόμα φορά να ζητήσω τη συνεργασία όλων. Απ τη στιγμή, που θα παρουσιάσουμε το εναλλακτικό μας σενάριο, πιστεύω θα γίνει αντιληπτή απ όλους τόσο η θετική διάθεση της Δημοτικής Αρχής για συνεργασία και συνεννόηση, όσο και η επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί, προσφέροντας στο τόπο μας σύγχρονες υποδομές και αναπτυξιακή προοπτική.

Άφησα για το τέλος την αναφορά μου στην Ανακήρυξη της πόλης μας σε πόλη του Μανιταριού… στην ανακήρυξη της σε πρωτεύουσα των Μανιταριών της Ελλάδας. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι μια επιλογή που δείχνει τη βαρύτητα που αποδίδουμε σ αυτό το εγχείρημα. Και δεν είναι εγχείρημα επικοινωνιακό. Είναι καθαρά αναπτυξιακό εγχείρημα και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από την αρχή μέχρι το τέλος.Ήδη προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, που τείνουν να μετουσιώσουν σε κάτι απτό και χειροπιαστό αυτή μας την εξαγγελία. Η έκδοση πολυτελούς λευκώματος με τα μανιτάρια της περιοχής μας, η κατασκευή των γλυπτών μανιταροσυνθέσεων, που θα κοσμήσουν κόμβους της πόλης μας, όπως και η αλλαγή του λογοτύπου του Δήμου μας, που θα συμπεριλάβει πλέον και το μανιτάρι,  έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μετά μάλιστα την ολοκλήρωση της μελέτης από την ΑΝΓΡΕ για τις διαδικασίες πιστοποίησης του Γρεβενιώτικου μανιταριού, τα πράγματα αποκτούν μια ακόμα πιο σοβαρή διάσταση και καθιστούν την ανάγκη  ίδρυσης του Μουσείου του Μανιταριού και του Κέντρου Ταυτοποίησης ακόμη πιο επιτακτική.Το καλοκαίρι που έρχεται, πολιτιστική και αναπτυξιακή διάσταση των πολιτικών μας θα συζευχθούν και θα αποτελέσουν ένα ενιαίο και αρμονικό σύνολο, που στόχο θα έχει την ανάδειξη αυτού του ξεχωριστού χαρακτήρα της πόλης μας. Η αδελφοποίηση με πόλη – έκπληξη του εξωτερικού θα είναι για φέτος το επιστέγασμα αυτών μας των σχεδιασμών.

Τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης είναι μεγάλα και δυσεπίλυτα. Αν δεν υπάρξει ειλικρινής θέληση από την κεντρική διοίκηση, αυτά να επιλυθούν, τότε σίγουρα το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Η περιφερειακή λογική πρέπει να πρυτανεύσει στις αποφάσεις τους και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα πρέπει να έχουν όχι προσχηματικό και ανειλικρινή χαρακτήρα, αλλά να είναι ρεαλιστικές, ουσιαστικές και κατ επέκταση αποτελεσματικές.

Η αναδιάρθρωση του κράτους λοιπόν προβάλλει αναντίρρητα σαν η μεγάλη πρόκληση στην οποία καλούμαστε όλοι με συνέπεια να απαντήσουμε. Αναδιάρθρωση σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, περιφέρειας, νομών και δήμων. Ο 2ος καποδίστριας θεωρώ πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη πλέον να προχωρήσει άμεσα. Με εφόδια τα ενισχυμένα κίνητρα και κατεύθυνση την εθελούσια συνεννόηση και συνένωση τελικά των αυτοδιοικητικών μονάδων, σίγουρα οι τοπικές κοινωνίες μόνο κερδισμένες μπορούν να βγουν. Αν παρ όλα αυτά επικρατήσουν στις σκέψεις κάποιων περισσότερο στενά, ανελαστικά και ιδιοτελή κριτήρια, τότε η αναγκαστική συνένωση φαντάζει και είναι ο μοναδικός δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί. Έχω την αίσθηση πως σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και με όχημα τις ΤΕΔΚ των τεσσάρων νομών, μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες και να πρωτοπορήσουμε και στο θέμα αυτό, με το να καταστούμε κάποια στιγμή η περιφέρεια που με συνεννόηση και διάθεση συνεργασίας, άρα εθελούσια, θα κάνει το μεγάλο άλμα αποκτώντας πραγματικά ισχυρές και αποτελεσματικές αυτοδιοικητικές δομές. 

Φτάνοντας στο τέλος της εισήγησής μου, θα έλεγα, πως, γενικώς, τα πράγματα κινούνται προς θετική κατεύθυνση αν και ειλικρινά με στενοχωρεί το γεγονός ότι οι ρυθμοί, με τους οποίους κινούμαστε, μέσα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, είναι δυστυχώς απελπιστικά αργοί. Έχουμε τη διάθεση, τη γνώση και την εμπειρία να κάνουμε άλματα και κάνουμε τα πάντα για να το καταφέρουμε. Κριτής των προσπαθειών μας ο πολίτης, του οποίου την κρίση και επιζούμε και εμπιστευόμαστε.

Θέλω κλείνοντας, να ευχαριστήσω όλους εκείνους που καλοπροαίρετα στηρίζουν την προσπάθειά μας. Που κατανοούν τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και αναγνωρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλουμε. Αν κάποιος σήμερα με ρωτούσε, αν είμαι ευχαριστημένος απ΄ όσα μέχρι σήμερα καταφέραμε, απερίφραστα, θα του απαντούσα πως όχι. Μπορεί να κάναμε πολλά, έχουμε όμως να κάνουμε πολλά περισσότερα. Εμείς δίνουμε μια υπόσχεση. Πως θα συνεχίσουμε το ίδιο δυνατά και παθιασμένα να παλεύουμε για το κοινό καλό, για το καλό του τόπου, για το καλό των πολλών.  Χωρίς διακρίσεις, χωρίς υστερόβουλες και κρυφές σκέψεις. Με φωνή ξεκάθαρη, με απόψεις κατασταλαγμένες και κυρίως με συνέπεια λόγων και έργων. 

 

 

 

 

 
Επιλογές