Δραστηριότητα - Αρθρα
AddThis Social Bookmark Button

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ

(Εισήγηση στο Δ.Σ.)

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΤΣΟΣ

 Είχα την ευκαιρία, προεκλογικά, να το επισκεφτώ και να δω με τα ίδια μου τα μάτια την εξαθλίωση και την απαράδεκτη τριτοκοσμική κατάσταση, που χρόνια τώρα επικρατεί εκεί. Μια κατάσταση σε όλους γνωστή, για την οποία μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει για να βελτιωθεί. Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος...

Τα Δημοτικά Σφαγεία άρχισαν τη λειτουργία τους το 1987. Απ την αρχή έγιναν αντιληπτές οι ελλείψεις του έργου μια και δεν ήταν δυνατόν να αποκτήσουν Αδεια Λειτουργίας. Απ το 1989 λοιπόν, αρχίζει ένας αγώνας δρόμου, με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας να πιέζουν και το Δήμο Γρεβενών να κωφεύει. Μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι σήμερα στάλθηκαν από τη Δ/νση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας πάνω από 10 έγγραφα στο Δήμο Γρεβενών, με τα οποία επιτακτικά τονίζονταν η  ανάγκη για τις αναγκαίες παρεμβάσεις και την απόκτηση της απαραίτητης Άδειας.

 

 Δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε, τίποτα δεν έγινε. Δεν μπήκε ούτε μία δραχμή. Και μάλιστα για ένα θέμα, που ακουμπά και θίγει άμεσα στοιχειώδεις υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς  κανόνες. Δεν δόθηκε λύση στο θέμα των αποβλήτων, υγρών και στερεών, δε δόθηκε λύση στο θέμα του ψυκτικού θαλάμου, δε δόθηκε ικανοποιητική λύση στο θέμα του κλιβάνου αποτέφρωσης ( μια και δεν διαθέτει φίλτρα συγκράτησης των τοξινών), δε δόθηκε λύση στο θέμα της απολύμανσης των εργαλείων (ζεστό νερό 82ο C), δε δόθηκε τέλος λύση για ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες, με την εξασφάλιση θέρμανσης για το χειμώνα, με την παροχή ζεστού νερού ή τέλος με την κατασκευή σύγχρονων τουαλετών, έξω από τον εργασιακό χώρο.  Αντίθετα, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να αποκτηθεί τουλάχιστον ένα νέο συμβατικό κτίσμα για την κάλυψη των αναγκών του προσωπικού, κάνοντας χρήση υπάρχοντος πρωτοκόλλου κατεδάφισης, τελικά από ολιγωρία της Δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών του Δήμου, ούτε καν αυτό  έγινε. Πράγμα ενδεικτικό, δυστυχώς, της μεγάλης αδιαφορίας, που επιδείχτηκε.

 Από το 9/98 εκκρεμούσε στη Νομαρχία ποσό 70.000.000 δρχ. που προορίζονταν για την κατασκευή των ελλείψεων του σφαγείου. Το μόνο που χρειαζόταν να γίνει ήταν η σύνταξη σχετικής μελέτης απο τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Μια μελέτη που δυστυχώς ποτέ δεν έγινε κι αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με. Την πρώτη προειδοποίηση για κλείσιμο των σφαγείων την είχαμε το 1993 από την τότε ΕΟΚ. Τη δεύτερη το 1996 από την ΕΕ και ήδη θάπρεπε τα σφαγεία από 1-1-2003 να μη λειτουργούν, γιατί αυτό ακριβώς προβλέπεται για τα σφαγεία που δεν έχουν τον προβλεπόμενο Κωδικό Αριθμό Έγκρισης απο την ΕΕ. Είναι επίσης γνωστό, πως εδώ και αρκετό καιρό δεν σφάζονται πλέον βοοειδή (αγελάδες άνω των 30 μηνών) διότι δεν πληρούνται οι προυποθέσεις  που ο νόμος ορίζει και σχετίζονται με την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Ακόμη και η προμήθεια ψυγείου, που έγινε, με τη γνωστή διαδικασία που τελικά επιλέχτηκε, αποδείχτηκε ένα μεγάλο φιάσκο, μια και αυτό τελικά, αν και αγοράστηκε και ξοδεύτηκαν γι αυτή την αγορά κάποια σημαντικά χρήματα,  ουδέποτε λειτούργησε και παραμένει μέχρι σήμερα εκεί, άχρηστο και ανενεργό.

 -Επιπλέον, είναι γεγονός, ότι οι παραγωγοί μας έχουν κάθε λόγο να επιλέγουν άλλα βιομηχανικά σφαγεία για τη σφαγή των μοσχαριών τους, μια και εκεί δικαιούνται το πριμ των περίπου 100 Ε για κάθε σφάγειο, ενώ στο δικό μας το χάνουν, άσχετα αν κατ εξαίρεση με πρόσφατο έγγραφο του Υπουργείου αναιρέθηκε η παραπάνω ρήτρα. 

 -Είναι γεγονός, οι απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο ρόλο τους, χειμώνα-καλοκαίρι. Είναι ενδεικτικό, ότι για τη θέρμανση του κτιρίου, επί Δημαρχίας Σιόβα είχε ολοκληρωθεί εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, με αερόθερμα και λέβητα, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο υπόγειο. Σήμερα, τίποτα απ όλα αυτά δε λειτουργεί, μέσα από την πλήρη εγκατάλειψή τους και το λέβητα, “πνιγμένο” κυριολεκτικά στα νερά, από τα οποία καθε χειμώνα το υπόγειο κατακλύζεται

 -Είναι γεγονός η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της συνεχούς μείωσης του όγκου δουλειάς.

 -Είναι τέλος, γεγονός και αναμφισβήτητη αλήθεια οι μεγάλοι κίνδυνοι που συνεπάγεται για τη Δημόσια Υγεία η λειτουργία, με τη σημερινή τους μορφή, των Δημοτικών Σφαγείων.

 Γνωρίζω κύριε Δήμαρχε, ότι εκκρεμεί απόφαση για τη παράταση λειτουργίας των Σφαγείων για έναν ακόμη χρόνο, κατά παρέκλιση της γενικής ντιρεκτίβας της ΕΕ. Γνωρίζω για τη μελέτη που έχετε υποβάλλει για τη δημιουργία νέων σύγχρονων δημοτικών εγκαταστάσεων, προυπολογισμού 600.000.000 δρχ και δυναμικότητας επεξεργασίας 800 περίπου τόνων, όπως επίσης και  για τη  μελέτη ιδιώτη επενδυτή, προυπολογισμού 1,5 δις και δυναμικότητας επεξεργασίας 2500 τονων. Μελέτες που αν έχω καλή πληροφόρηση, επρόκειτο  να περάσουν από την επιτροπή αξιολόγησης μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε.

 Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, μια  και ακουμπά άμεσα το υπέρτατο αγαθό της Δημόσιας Υγείας και της περιβαλλοντικής προστασίας καθώς επίσης και την τύχη αρκετών οικογενειών, που μέσα από αυτό επιβιώνουν, θα σας παρακαλούσα να μας ενημερώσετε..

 -Γιατί 15 χρόνια εκ των οποίων οδεύουμε ήδη τον 5ο δικό σας χρόνο, δε δόθηκε λύση σ ένα τόσο σοβαρό θέμα, παρά τις απανειλλημένες επισημάνσεις των αρμόδιων αρχών;

-Πως σκέφτεστε να χειριστείτε από δω και πέρα αυτό το τόσο σοβαρό θέμα;

- Με ποιό τρόπο σκοπεύετε να καλύψετε την ολιγωρία και την ανεπάρκεια που επιδείχτηκε κατά την προηγούμενη τετραετία;

-Γιατί δεν αξιοποιήσατε το υπάρχον ποσό των 70.000.000 δρχ;

-Ποια η πρόβλεψη της μελέτης που υποβάλατε, για την εκμετάλευση των χρήσιμων υποπροιόντων;

 -Ποιά είναι η θέση σας για την παράλληλη πρωτοβουλία του ιδιώτη επενδυτή για τη δημιουργία ιδιωτικών σφαγείων, υπερσύγχρονων προδιαγραφών και μάλιστα πλήρως καθετοποιημένων;

 Όσον αφορά βέβαια, αυτό το τελευταίο και  το γενικότερο ζήτημα, που προκύπτει σε σχέση με τις επιχειρηματικές ικανότητες ή δυνατότητες του Δήμου και τη σκοπιμότητα, του να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, είναι ένα θέμα που θα χρειαστεί σαν Δημοτικό Συμβούλιο να εξετάσουμε, είτε με δική σας πρωτοβουλία είτε αν χρειαστεί με πρωτοβουλία της μειοψηφίας.

 
Επιλογές