Δραστηριότητα - Ομιλίες
AddThis Social Bookmark Button

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΘΕΟΔ. ΖΙΑΚΑ

Του Γιώργου Νούτσου

 Από το 1821 και μετά στη Γρεβενιώτικη Πίνδο και στη Δυτ. Μακεδονία κυριάρχησαν οι Ζιακαίοι, που απροσκύνητοι και ολομόναχοι έδωσαν μάχες ομηρικές, με πρώτο τον Γιαννούλα Ζιάκα. Πήραν μέρος στη μάχη του Μεσσολογγίου και διέσπειραν τη δράση τους σ όλη τη Δ. Μακεδονία. Ο Θεόδωρος Ζιάκας, που διαδέχτηκε μετά τον δολοφονία του τον Γέρο Ζιάκα, κατέστησε το Σπήλαιο προπύργιο των επαναστατών, σκορπώντας φόβο και τρόμο στους Τουρκαλβανούς.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης του Ζιάκα το 1854 και τον Καπετάν Θεόδωρο Ζιάκα, κορυφή της ιστορικής οικογένειας των Ζιακαίων, αποδίδουν την οφειλόμενη τιμή στην ιστορική μας παράδοση.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι στο διάστημα από την Άλωση της Πόλης το 1453 μέχρι και την εθνεγερσία του 1821 πραγματοποιούνταν σε συχνά διαστήματα, πάνω κάτω μισού αιώνα, ελληνικα επαναστατικά κινήματα κατά των Τούρκων, που δυστυχώς καταπνίγηκαν όλα στο αίμα, αποδεκατίζοντας τον ελληνικό πληθυσμό, τότε κατανοεί πολύ ξεκάθαρα ποια είναι η συμβολή της αρματολικής οικογένειας των Ζιακαίων από το Μαυρονόρος Γρεβενών και των παλικαριών τους, στην απελευθέρωση του γένους μας από τον τουρκικό ζυγό.

Σήμερα κοντά μας βρίσκεται ο Πρόεδρος της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. «Ο Ανεξάντλητος και καινοτόμος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΡΤΖΟΣ»

Έτσι χαρακτηρίζει τον κύριο ομιλητή μας σήμερα, ο Καθηγητής Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας κ. ΣΤΑΘΗΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ.

Τον Νίκο Μέρτζο που από τις μαχητικές σελίδες του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΟΡΡΑ μέχρι σήμερα, δεν έπαυσε να δίνει τον αγώνα του. Με πιο πρόσφατο το έργο του για τη ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ.

Η προτομή του Θεοδώρου Ζιάκα στην κεντρική πλατεία, το πορτραίτο του στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών αποτελούν διαρκείς υπομνήσεις για την ανάγκη να γνωρίζουμε τους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοι μας. Κι αυτό να μην είναι μια ξηρή  «εγκυκλοπαιδική» γνώση, αλλά πηγή από την οποία να αρδεύουμε για το κοινό μας χρέος προς τον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 
Δραστηριότητα - Ομιλίες
AddThis Social Bookmark Button

ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ…

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

(Εισήγηση Δημάρχου σε ημερίδα του ΚΠΕ)

Του Γιώργου Νούτσου

 Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Εκλεκτοί εισηγητές.

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Παρευρισκόμαστε όλοι μας σήμερα εδώ ως μάρτυρες δυο σημαντικών πραγμάτων: ενός ελπιδοφόρου γεγονότος και ενός πολιτιστικού αγαθού που μεταμορφώνεται σε αναπτυξιακό εργαλείο.Το ελπιδοφόρο γεγονός αναφέρεται στις καινοτόμες δράσεις ενός πολλά υποσχόμενου φορέα, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΓρεβενώνΜόλις ακούσαμε την κ. Ντόνα να μας αναπτύσσει την ποικιλόμορφη δράση του Κέντρου, της οποίας και ο Δήμος Γρεβενών έχει πείρα με την πρόσφατη φιλοξενία σχολείων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την άψογη ενημέρωση τους από το ΚΠΕ Γρεβενών. 

Το ΚΠΕ Γρεβενών διοργανώνοντας το τριήμερο σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που μας εισάγει στο θαυμαστό μικρόκοσμο των μανιταριών, μας προσφέρει με μια πλούσια θεματική, επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά κυρίως παρεμβαίνει και ενισχύει δρόμους και ιδέες που αφορούν την ανάπτυξη των Γρεβενών. Μια πορεία που ο Δήμος Γρεβενών ενδυναμώνει, προωθεί και πρωτοπορεί σ’ αυτήν.

Και εδώ μίλησα για πολιτιστικό αγαθό που μεταμορφώνεται σε εργαλείο ανάπτυξης. Τολμώ να χαρακτηρίσω έτσι το μανιτάρι, το οποίο έχει βαθιές ρίζες στην τοπική γαστρονομία και τη λαογραφία διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό χαρακτήρα που μας καλεί, κυριολεκτικά μας προσφέρεται για την αναπτυξιακή του αξιοποίηση.

Περισσότερα...

 
Δραστηριότητα - Ομιλίες
AddThis Social Bookmark Button

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ». Ευκαιρίες απασχόλησης – Στόχοι – Αποτελέσματα

Του Γιώργου Νούτσου

Κυρίες και κύριοι,

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου του νομού Γρεβενών για την διοργάνωση της σημερινής ημερίδας.

Με μια θεματολογία σύγχρονη, απαιτητική και κυρίως επίκαιρη, επιχειρείται μέσα από αυτή να σκιαγραφηθούν από τη μια οι σύγχρονες εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις και στην κοινωνική ασφάλιση και από την άλλη η πορεία ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, η συμβολή των ΜΜΕ στην ανάπτυξη αυτή, καθώς και η πρόκληση της 4ης προγραμματικής περιόδου με τις ευκαιρίες που συνεπάγεται για την ικανοποίηση στρατηγικών και στόχων, που ήδη έχουν τεθεί και διεκδικείται η υλοποίησή τους.Ζητούμενο όλων των παραπάνω, όπως εύλογα γίνεται αντιληπτό, είναι να αποτυπωθεί εμπράκτως η επίδρασή τους στην επίλυση του πλέον σημαντικού σήμερα προβλήματος στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα Γρεβενά, που δεν είναι άλλο, από την ενίσχυση της απασχόλησης και την πάταξη της ανεργίας.

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...
Επιλογές