Δραστηριότητα - Ομιλίες
AddThis Social Bookmark Button

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΟ ΦΕΛΛΙ

(Χαιρετισμός)

tου Γιώργου Νούτσου

(Κύριες και κύριοι)

Σήμερα στο τοπικό διαμέρισμα Φελλίου του Δήμου Γρεβενών, η πολιτική ηγεσία, η τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς και πολίτες της περιοχής παρευρισκόμαστε μάρτυρες στα εγκαίνια ενός πρότυπου έργου.

Είναι από τα έργα εκείνα, που προάγουν μια διαφορετική αντίληψη πολιτικού και κοινωνικού πολιτισμού και βεβαίως αναδεικνύουν μια σημαντική πτυχή περιφερειακής ανάπτυξης.

Το νέο γενικό κατάστημα κράτησης Δυτικής Μακεδονίας στο Φελλί Γρεβενών αποτελεί πραγματικά ένα πρότυπο σωφρονιστικό κατάστημα, με υψηλές προδιαγραφές στην ποιότητα διαβίωσης, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, που δίνουν μια άλλη διάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας.

 

Ποια σχέση άραγε μπορούν να έχουν αυτές οι υποδομές με εκείνες που συνειρμικά μας έρχονται στο νου, όταν ακούμε τη λέξη, φυλακή. Απολύτως καμιά, αν αναλογιστεί κανείς πως πέρα από το άρτιο των υποδομών στους χώρους φιλοξενίας, βρίσκει κανείς κέντρο υγείας με ιατρείο, νοσηλευτική μονάδα, οδοντιατρείο, σχολικό κτίριο, αίθουσα πληροφορικής, βιβλιοθήκη, χώρους πολιτισμού και αθλοπαιδιών, καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δικαιούται να υπερηφανεύεται για τέτοιες υποδομές.

Ευθύνη δική μας ως τοπικής αυτοδιοίκησης είναι, μέσα από τη στενή συνεργασία μας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και κατ επέκταση τη διοίκηση του Σωφρονιστικού Καταστήματος, να δημιουργήσουμε εκείνες τις προυποθέσεις, που θα επιτρέψουν σε όλους μας να καρπωθούμε, ότι θετικό απορρέει από την κατασκευή του πρότυπου αυτού έργου.

Μια άλλη ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος, που θα ήθελα εδώ να τονίσω, είναι πως οι υποδομές αυτές καθ’ ολοκληρίαν, βρίσκουν ένα περιβάλλον υποδοχής φιλόξενο και φιλικό, που αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο και στηρίζει το έργο της δικαιοσύνης.

Αναφέρομαι στους κατοίκους του Φελλίου και των λοιπών γειτονικών τοπικών διαμερισμάτων, που με την πατροπαράδοτη διάθεση φιλοξενίας που τους διακρίνει είναι σίγουρο πως θα σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες και θα στηρίξουν τη λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό αγαπητέ υπουργέ, κε Χατζηγάκη, να σας παρακαλέσω, να σταθείτε κι εσείς πλάι τους, ν ακούσετε τον προβληματισμό τους, ν αναγνωρίσετε το δίκαιο των αιτημάτων τους και να συμβάλλετε, πάντα στο μέτρο του εφικτού και των δυνατοτήτων σας, στην μερική ή και ολική ικανοποίησή τους. Αν αυτό συμβεί, να είστε βέβαιοι πως θ ανοίξουν διάπλατα οι δίαυλοι, μιας μακρόχρονης, αμοιβαία επωφελούς και καρποφόρου συνεργασίας.

Έχετε επίσης κοντά σας το Δήμο Γρεβενών και τις υπηρεσίες του, που από τη πρώτη στιγμή στήριξαν και θα συνεχίζουν να στηρίζουν τις δομές, τους ανθρώπους και τις ανάγκες του νέου Καταστήματος κράτησης.

Τέλος έχετε δίπλα σας το δραστήριο τοπικό συμβούλιο και τον πρόεδρο του, που σε αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή θα βρίσκονται κοντά, ως αρωγοί και συμπαραστάτες κάθε θετικής προσπάθειας και σκέψης.

Φτάνοντας στο τέλος του σύντομου χαιρετισμού μου, έρχεται στη σκέψη μου το γεγονός, πως σε λίγη ώρα πρόκειται να περιηγηθούμε στους χώρους του σωφρονιστικού καταστήματος, για να διαπιστώσουμε, πως…

 Έχει περάσει πολύς καιρός από το «μαύρο άνθος των πολιτισμένων κοινωνιών»

όπως συνήθιζε να χαρακτηρίζει τις φυλακές αμερικανός συγγραφέας.

 Στο χέρι μας είναι, και νομίζω το δείχνουμε σήμερα, να αναδείξουμε μια άλλη ανθρώπινη ποιότητα.

 Σας ευχαριστώ. 

 

 
Επιλογές