Δραστηριότητα - Ομιλίες
AddThis Social Bookmark Button

ΓΡΕΒΕΝΑ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΝΟΜΟΥ

(χαιρετισμός στο 3μερο Συμπόσιο της ΑΝΓΡΕ)

Του Γιώργου Νούτσου

Δημάρχου Γρεβενών

 Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την κεντρική εκδήλωση του τριήμερου αυτού πολυθεματικού και αναπτυξιακού διεθνούς Συμποσίου.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα συνέδριο, που πρωτοτυπεί με τη θεματολογία του και θέτει τις βάσεις για έναν γόνιμο προβληματισμό. Θέτει όμως τις βάσεις και για έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω στην πορεία, που πρέπει ο τόπος μας να ακολουθήσει, ώστε να πετύχει την αειφορία και την αδιάλειπτη ανάπτυξη.

“Δημιουργώντας το μέλλον με κοινωνική ευθύνη”.

Ο κεντρικός τίτλος του Συμποσίου εντυπωσιάζει με την ευρηματικότητά του. Πολύ περισσότερο όμως εντυπωσιάζει, γιατί εκπέμπει το ευρύ, ενθαρρυντικό και κυρίως ελπιδοφόρο μήνυμα της κοινωνικής ανάτασης και συμμετοχής.Προχωρούμε μαζί με την κοινωνία, την ακούμε και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τις αιτιάσεις της στον σχεδιασμό των πολιτικών μας.

 

 

Ιστορικά αποδεικνύεται, πως καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί πουθενά στον κόσμο, αν δεν προϋπάρχει σαν απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη η ενεργός συμμετοχή και στήριξη της κοινωνίας των πολιτών.Η αναγνώριση αυτής της πολύ σημαντικής παραμέτρου από τους διοργανωτές του Συμποσίου και την ΑΝΓΡΕ, είναι σημάδι ενθαρρυντικό και δείχνει πως βαδίζουμε στο σωστό δρόμο της άμιλλας, της συνεργασίας και κυρίως της συνυπευθυνότητας.

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό  να σταθώ στον ιδιαίτερο στόχο που τέθηκε τέσσερα χρόνια πριν από τον τότε υφυπουργό Οικονομίας και σημερινό υπουργό Ανάπτυξης, κο Χρήστο Φώλια, να καταστούν κάποια στιγμή τα Γρεβενά, ένας Αναπτυξιακά Πράσινος Νομός. Αρχικά ίσως, όλος αυτός ο σχεδιασμός, έτσι όπως προβλήθηκε, να θεωρήθηκε από κάποιους λεκτική υπερβολή, υποκρύπτουσα μάλιστα κι έναν απόλυτα θεμιτό - θα έλεγα εγώ - εκλογικό καιροσκοπισμό.

Αποδείχτηκε όμως πως δεν ήταν έτσι. Η εξαγγελία, τα χρόνια που ακολούθησαν, συνοδεύτηκε από μια σειρά παρεμβάσεων και πολιτικών, απόλυτα στοχευμένων, που σταδιακά, μεθοδικά και συστηματικά έφτασαν να καταστήσουν το νομό Γρεβενών πρώτο αναλογικά, στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, με τους άλλους νομούς να ακολουθούν ασθμαίνοντας και μάλιστα με τεράστια διαφορά.

Παρά τη μεγάλη όμως αυτή επιτυχία, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Στο ξεκίνημα μιας πορείας, που για να ολοκληρωθεί πρέπει να γίνουν πολλά. Η επιδιωκόμενη «προτυποποίηση» του νομού μας ως Πράσινου Νομού, βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι αυτή που καθοδηγεί το σχεδιασμό μας και εντείνει τις προσπάθειές μας. Στόχος όλης αυτής της προσπάθειας, να μετουσιωθεί σε απτή πραγματικότητα το δεύτερο μήνυμα της σημερινής μας εκδήλωσης και να αποκτήσουμε τελικά μια Κοινωνία, που να αναγνωρίζει και να ενθαρρύνει την ατομική ευθύνη των μελών της και μια Επιχειρηματική προσπάθεια, που θα αποδέχεται, συνακόλουθα, την κοινωνική διάσταση της επερχόμενης, πολυδιάστατης ανάπτυξης και κυρίως των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Κυρίες και κύριοι,

Ο Δήμος Γρεβενών, όπως πιστεύω και οι υπόλοιποι περιφερειακοί δήμοι του Νομού μας, είμαστε αλληλέγγυοι σ αυτή την προσπάθεια. Κατανοούμε, πως για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη χρειάζεται συνεργασία και κοινή στόχευση. Οι προσωπικές πολιτικές, οι μοναχικές πορείες, η ανταγωνιστική διάθεση, ο στείρος και κίβδηλος τοπικισμός, συνήθως δεν οδηγούν πουθενά.Απόλυτα πιστεύω, πως στα πλαίσια αυτά, η διαφαινόμενη και μάλιστα με την κοινή βούληση κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ, νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, έχει πολλά να προσφέρει.

Ο καλύτερος συντονισμός, η αρτιότερη οργάνωση, η ουσιαστικότερη γνώση και εξειδίκευση και κατά συνέπεια, η αποτελεσματικότερη διεκδίκηση και τελικά, απολαβή των πόρων της τέταρτης προγραμματικής περιόδου, θα συμβάλλουν, ώστε τα βήματα ανάπτυξης, να μετουσιωθούν σε πραγματικά άλματα, καθιστώντας τα Γρεβενά πραγματικό πόλο καινοτομίας, εκσυγχρονισμού και πολυθεματικής ανάπτυξης.

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου κλείνοντας αυτόν τον σύντομο χαιρετισμό, να πω, πως αν συνεχίσουμε με την ίδια διάθεση προσφοράς και συνεργασίας, που θεωρώ πως μας διακρίνει όλους.

Αν επιταχύνουμε το βηματισμό μας, συμπαρασύροντας μαζί μας την κοινωνία και κάνοντας έτσι, συνακόλουθα, πράξη, το μήνυμα της σημερινής μας εκδήλωσης.

Αν το καλώς νοούμενο κοινωνικό συμφέρον, αποτυπωθεί στις πολιτικές μας.

Αν τέλος με επιτυχία συνδυάσουμε τις πολιτικές ανάπτυξης, που αυτές τις τρεις μέρες στο πλαίσιο του Συμποσίου περιγράφονται, με το στοιχείο του ποιοτικού εκσυγχρονισμού.

Τότε να είστε βέβαιοι, πως τα Γρεβενά θα γίνουν όχι μόνο πρότυπο Πράσινου Νομού, αλλά και πρότυπο ποιοτικών αναπτυξιακών δράσεων τόσο στη γεωργία γενικότερα, όσο και  στον τουρισμό, στις υποδομές, στην παροχή υπηρεσιών, στην επιμόρφωση και εξειδίκευση, στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, στην ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, θα είναι φυσικά να κερδίσουμε το στοίχημα. Το στοίχημα της δημιουργίας συνθηκών βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, που και στη συγκράτηση του υπάρχοντος πληθυσμού θα οδηγήσει και την προσέλκυση νέων ανθρώπων θα προκαλέσει. Πράγματα που ούτως ή άλλως αποτελούν κεντρικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο μας.

Κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι την ανάγκη κλείνοντας, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω  όλους όσοι συνέβαλαν στη πραγματοποίηση αυτού του Αναπτυξιακού Συμποσίου.

Να ευχηθώ επιτυχία στις εργασίες του και φυσικά να εκφράσω την ελπίδα και την αισιοδοξία, πως τα Γρεβενά μπορούν μέσα από συντονισμένες δράσεις σαν και τη σημερινή, να γίνουν κάποια στιγμή όχι ιδεατό, αλλά πραγματικό πρότυπο Πράσινου Νομού, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 
Επιλογές